Verblijven bij het Lauwersmeer
Wanneer je het Lauwers meer wilt bezoeken zal je ook een verblijfplaats moeten hebben. Gelukkig is er erg veel keuze. Zo zijn er campings te vinden, maar ook vakantiehuisjes, herbergen en b&b's. Midden in het natuurgebied ligt het vakantiepark van Landal met mooie vakantiehuisjes aan het water. In de directe omgeving zijn ook meerdere campings te vinden. Ook is het erg leuk om in een van de vele mooie dorpjes rondom het Lauwersmeer te verblijven. Denk daarbij aan plaatsen zoals Dokkum, Moddergat, Zoutkamp of Pieterburen. Wij verbleven zelf in een Natuurhuije in Ternaard. Hier kom je ook heerlijk tot rust en kan je genieten van de gastvrijheid. De wegen in het noorden van Friesland en Groningen zijn goed en erg rustig. Uitstapjes zijn dus zonder al te veel reistijd zeer goed te doen.
Geschiedenis van het Lauwersmeer
De voornaamste reden voor deze afsluiting was veiligheid. Na de watersnood van 1953 stond Rijkswaterstaat voor de keuze de dijken rond de Lauwerszee te verhogen tot deltahoogte, of de zeearm af te sluiten. Onder druk van met name de Friese bevolking (actieleuze: De Lauwerssé moat ticht!) werd voor het laatste gekozen. De Groningers – met name de Zoutkampers – waren destijds minder blij met de sluiting, omdat de garnalenvloot en haven van het dorp hierdoor gedwongen moest worden verplaatst naar de nieuwe haven Lauwersoog. Na de afsluiting zijn de hooggelegen zeebodems (die voordien tot het wad behoorden) droog komen te staan. In de eerste jaren zijn grote delen hiervan vrijwel aan hun lot overgelaten, zodat veel natuur ontstond. Langs de oude kustlijn zijn de voormalige kwelders ingericht als landbouwgebied. Door de afdamming en de voortdurende instroom van het Reitdiep, Dokkumer Ee en Dokkumergrootdiep werd het water van zout eerst brak en vervolgens zoet. De natuur veranderde hierin mee.
Vogels rondom het Lauwersmeer
Het Lauwersmeergebied is een belangrijk vogelgebied, waar veel watervogels leven, zoals lepelaars, grutto's en aalscholvers. Verder komen er buizerds voor en in het najaar wilde zwanen en brandganzen. Het gebied is een toplocatie voor vogelaars omdat er vele bijzondere vogelsoorten gezien kunnen worden. Belangrijke kijkgebieden zijn de Ezumakeeg aan de Friese kant van het Lauwersmeer met enkele vogelkijkhutten en een secundaire weg voor vogelaars en andere natuurliefhebbers. Vooral met de late-middag- of avondzon in de rug vinden vogelaars het schouwspel hier adembenemend. Aan de Groninger zijde is het Jaap Deensgat, met een uitkijkbult en een vogelkijkhut, en het Oude Robbengat. Bij noordwesterstormen in het najaar kijken vogelaars vaak vanaf de sluizen naar zeevogels. Vogels kennen de grenzen van het park niet dus ook in de weilanden rondom het lauwersmeer is de kans groot om een bijzondere vogel te spotten.
Vogels spotten aan zee
Naast het lauwersmeer kun je ook prima de dijk op om daar vogels te spotten. Vanaf de afsluitdijk is de hele kust verhoogt en verstevigt met een dijk die het land moet beschermen tegen het water van de zee. Langs deze dijk zijn vele plaatsen waar je de dijk op kunt om te wandelen, van het uitzicht te genieten en om vogels te spotten. De leukere plaatsen om dity te doen zijn bijvoorbeeld bij de noordkaap van Nederland, Noordpolderzijl, Wierum, Moddergat, Kees Weverswadpost - vogelkijkhut, Westhoek of bij de plaats Zurich. Bijvoorbeeld bij de plaats Moddergat is het mogelijk om deel te nemen aan een wadloop-excursie met gids.
Vogels spotten bij de afsluitdijk
Wanneer je over de afsluitdijk naar de volgende bestemming gaat is het ook een leuk idee om halverwege een stop te maken. Op de aflsuitdijk kun je namelijk genieten van de vergezichten en verschillende vogelsoorten die voorbij trekken.
Meer informatie over Nederland
Dieren in Nederland Natuurvakantie in Nederland Vakantiehuisjes in de natuur van Nederland Natuurgidsen van Nederland Zeehonden en bruinvissen in Zeeland Zeehonden in de Waddenzee Bevers spotten bij de Biesbosch Vogels spotten in Nederland Vogels spotten bij het Lauwersmeer Natuurparken in Nederland Flora en fauna van Nederland
|