Flora van Australië
Het continent bestaat grotendeels uit woestijn. Enkel in het noorden en op het zuidelijke eiland Tasmanië zijn er regenwouden, die verder naar het zuiden vaak meer subtropisch dan tropisch zijn. In het zuidoosten heerst een meer gematigd klimaat. In het binnenland zijn er naast woestijnen ook steppe- en savanne-achtige gebieden.
Australië wordt regelmatig geteisterd door bosbranden. Droogte en harde wind zorgen voor een snelle verspreiding van het vuur. Hoewel het gevaarlijk is voor de bewoonde wereld, zijn de bosbranden een noodzakelijk onderdeel voor de vernieuwing van de bossen. De zaaddozen van de eucalyptus hebben grote hitte nodig om open te springen. Ook de geblakerde moederboom loopt meestal weer uit.
De flora van Australië bestaat uit een enorme verzameling plantensoorten dat wordt geschat op meer dan 20.000 vasculaire en 14.000 niet-vasculaire planten, 250.000 schimmelsoorten en meer dan 3.000 korstmossen.
Fauna van Australië
In de regenwouden komen de meeste diersoorten voor. Ook in de dorre, hete binnenlanden komen vele soorten voor. In de binnenlandse scrublands leven onder meer de kangoeroes. Een groot deel van de Australische fauna, en dat geldt vooral voor de buideldieren, is uniek. Deze zijn een voorbeeld van adaptieve radiatie en nog vrij primitief. Vermoedelijk hadden de Australische buideldieren ooit maar een beperkt aantal voorouders. Ook bestaan er in Australië grootpoothoenders die hun eieren in hopen rottend plantenmateriaal uitbroeden en de temperatuur daarvan controleren (thermometervogels); zodra de kuikens geboren zijn, laten ze die aan hun lot over. Australië herbergt ongeveer 800 vogelsoorten, van grote zoals de emoe tot kleinere zoals de Satijnblauwe prieelvogel, waarvan het mannetje als onderdeel van het paringsritueel uiterst gecompliceerde priëlen bouwt.
In de wateren rond Australië komen tientallen zeezoogdiersoorten voor, waaronder walvissoorten zoals de bultrug. De meeste van deze soorten komen ook elders in de wereld voor. In de zee rond Australië komen veel haaiensoorten voor, zoals de Port jackson stierkophaai en de Wobbegong. De enige drie voor de mens gevaarlijke soorten zijn de witte haai, de stierhaai en de tijgerhaai. Ondanks maatregelen als haaiennetten langs stranden vallen er soms dodelijke slachtoffers. Het Groot Barrièrerif huisvest een enorme variatie aan vissoorten, waaronder de meterslange donkere reuzentandbaars en de steenvis, de meest giftige vis ter wereld.
In Australië komen 230 soorten amfibieën voor, die allen behoren tot de kikkers. Enkele bekende groepen van kikkers die karakteristiek zijn voor Australië zijn de boomkikkers uit het geslacht Litoria, die vrij fors kunnen worden. Het geslacht Austrochaperina is zelfs vernoemd naar het land omdat de vertegenwoordigers hier voorkomen. Australië telt vier inheemse kikkerfamilies. In 1935 werd de reuzenpad uitgezet om een keverplaag te bestrijden, maar dit liep uit op een nog steeds durende ecologische ramp.
In Australië komen slangen, hagedissen, schildpadden en krokodilachtigen voor. Het land is ook bekend om zijn zoet- en zoutwaterkrokodillen, waarvan de grootste, de zeekrokodil, zeven meter lang kan worden en gevaarlijk is voor mensen. In Australië komen meer dan 210 soorten slangen voor. De meeste slangen die in Australië voorkomen zijn giftig. Een van de gevaarlijkste soorten is de bruine slang. Sommige groepen slangen hebben een Australische oorsprong, zoals de wurgslangen uit het geslacht Morelia.
Van de zes soorten zeeschildpadden komen er vijf voor langs de kust. De zeeschildpadden zoeken niet alleen naar voedsel maar leggen ook hun eieren op de Australische stranden. Onder andere de karetschildpad, de soepschildpad en de lederschildpad zetten leggen hun eieren in Australië. In het binnenland komen ongeveer 25 soorten zoetwaterschildpadden voor. Met name de soorten uit het geslacht Chelodina zijn bekend vanwege de lange nek.
Ten slotte telt het land vele soorten hagedissen, zoals gekko's. Een aantal groepen heeft unieke kenmerken ontwikkeld, zoals de blauwtongskinken die een kobaltblauwe tong hebben en de kraaghagedis die een opvallende huidflap rond de hals bezit.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de flora en fauna van de Australië? Neem dan eens een kijkje op de website van Wikipedia of op een van de volgende websites met informatie over de Australië:
Landenweb - Planten en dieren Australië
Meer infromatie over Australië
Dieren in Australië Rondreizen door Australië Natuurgidsen van Australie Walvissen bij Australië Zwemmen met dolfijnen in Australië Zwemmen met walvissen in Australië Zwemmen met zeeleeuwen in Australië Zwemmen met walvishaaien bij Exmouth Zwemmen met witte haaien bij Adelaide Duiken en snorkelen met manta's bij Coral bay Duiken en snorkelen bij Australië Wilde dolfijnen voeren Beste reisperiode en klimaat van Australië
|