Follow & share
Instagram van Reizendoejezo

De cavia heeft graag een konijnenhok

 

Ben je op zoek naar een leuk onderkomen voor je nieuwe cavia? Dan ben je hier op de juiste bestemming. Wij geven graag wat informatie over de wensen van de cavia over een nieuw hok. De cavia is als knaagdier een veelvoorkomend huisdier geworden. De aaibaarheid is groot en het diertje neemt niet veel ruimte in. Voor de cavia is het eigenlijk noodzakelijk dat ze niet alleen is. Een cavia is een groepsdier en heeft contact nodig met soortgenoten. Wanneer je een cavia in huis gaat nemen dan is het verstandig om over een aantal zaken na te denken. Voor het hebben van een cavia hebben wij de volgende informatie en tiips op een rij gezet:



Foto SpottingWildlife

 





Het cavia huisje


Er zijn tal van dierenhokken die aangeboden worden. Uit onderzoek blijkt dat de meeste behuizingen voor cavia’s te klein zijn. Het leidt tot onvoldoende beweging van de cavia. De beestjes zijn op zijn best als ze naast het eigen verblijf een ren hebben waar ze op onderzoek kunnen. De afmeting van bijvoorbeeld een houten verblijf moet toch een minimale lengte van 1.20 en een breedte van 70 cm hebben. Een caviakooi met een verdieping met een hellinkje is ook een optie. Het diertje is slim genoeg om de twee verdiepingen te ontdekken. Een konijnenhok is een ideaal verblijf voor cavia’s.



Binnen is beter dan buiten

Voor het verblijf is een plek in de woning beter dan buiten. Cavia’s zijn gevoelig voor kou en hitte. Een temperatuur tussen de 17 en 21 graden is de ideale temperatuur. Plaats je het verblijf af en toe buiten pas dan op dat het hok niet op een winderige plek wordt gezet. Cavia’s zijn hiervoor erg gevoelig. Voor binnen geldt eigenlijk hetzelfde. Zorg dat de cavia’s niet in de tocht staan. Hou het verblijf goed schoon waarbij tweemaal per week de bodembedekking verversen een goed norm is.



Eten van groente en fruit

Groente is gezond. Dit geldt voor mensen, maar zeker ook voor cavia’s. Ze hebben elke dag voldoende groenten nodig bij voorkeur vier keer per dag. Je kunt volop variëren waarbij je verschillende groente kunt presenteren zoals sla, andijvie, brocolli, wortel en paprika. Groente die voor de cavia ongeschikt is, zijn aardappels en sperziebonen. Vanwege de gevoelige darmen mag de groente niet te nat of te koud zijn. Dit betekent de groente niet vanuit de koelkast serveren, maar op kamertemperatuur. Fruit is prima, maar met mate. Vitamine C is belangrijk en kan uitsluitend als voeding ingenomen worden. Twijfel je dan zijn er tabletjes zodat de cavia de noodzakelijke hoeveelheid van minimaal 50 mg binnen krijgt.

 




 




Zoek natuur-rondreizen

Ga hier op zoek naar de mooiste reizen door de natuur en spot bijzondere diersoorten:

EuropaAziëAfrika
N-AmerikaM-Amerika
Z-AmerikaOceanië 
M-OostenAntarctica


Natuur-vakantiehuisjes



Ga hier op zoek naar vakantiehuisjes in de natuur en verblijf op de mooiste plekjes in de bergen, aan het water of in de bossen.

Natuurcampings


Of verblijf op de mooiste Campings in de natuur.

Natuurgidsen zoeken



Zoek hier naar de leukste natuurgidsen per land of per onderwerp:

Natuurgidsen per land 
Duikgidsen 
Vogelgidsen
Reisfotografiegidsen 

Wildlife vrijwilligerswerk

Wildlife en natuur vrijwilligerswerk


Op zoek naar leuke vrijwilligersprojecten met schildpadden, leeuwen, olifanten, dolfijnen, apen en andere dieren? Kijk dan eens bij de projecten voor AfrikaAmerikaAzië 
en Europa.